Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Όχι άλλες σφαγές στο βωμό των ψηφών και της ματαιοδοξίας

Οι γούνες στην Πολιτική

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009, 14:21
Christiana Berg, Καλλιόπη Σιμιτσή
Οι φίλοι μας τα ζώα…

Είναι αλήθεια;; Τα ζώα τα βλέπουμε σαν φίλους; Τα ζώα τα βλέπουμε σαν συγκάτοικους αυτού του πλανήτη;

«Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρωπίνου είδους, αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών» είπε ο Θεόφραστος, αρχαίος φιλόσοφος, (διαδέχθηκε τον Αριστοτέλη στο Λύκειο).

Πόσοι αλήθεια από εμάς τα βλέπουμε έτσι;;

Μάλλον όχι όλοι… αλλιώς πώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι σκοτώνουμε τα ζώα για ευχαρίστηση; Για ψυχαγωγία; Για να ντυθούμε…Μετά λύπης μας είδαμε τον κο Φίλιππο Πετσάλνικο, Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και κορυφαίο στέλεχος πολιτικού κόμματος, να θαυμάζει τους γουναράδες και τις γούνες και να κάνει αγώνα για να σωθούν από την οικονομική κρίση.

Διαβάσαμε σε άρθρο σε εφημερίδα της Καστοριάς να λέει ότι απαιτούνται δυναμικές ενέργειες για να σωθεί ο κλάδος και αναφέρει την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων για την προώθηση των πωλήσεων των προϊόντων, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν αδιάθετες σημαντικές ποσότητες έτοιμων ειδών από γούνα (τόσο και ολόκληρα σισηροδέρματα όσο και από αποκόμματα) αλλά και σημαντικές ποσότητες πρώτης ύλης που δεν έχει επεξεργαστεί.

Καταλαβαίνει ο κος Πετσάλνικος ότι μιλάει για ζώα; Ότι αναφέρεται σε ζωντανούς οργανισμούς και όχι σε άψυχα αντικείμενα;

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών στις 24-6-2009 για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της γουνοποιίας και στις αναφορές που γίνονται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευσης, και στις δικές του προσωπικά ως Βουλευτή του Νομού Καστοριάς, θυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση δεν αδρανοποιήθηκε στο θέμα
της γουνοποιίας. Αυτή είναι λοιπόν η θέση του ΠΑΣΟΚ για την φιλοζωία και την οικολογία γενικότερα;

Στην προϊστορία ο άνθρωπος σκότωνε τα ζώα για να επιβιώσει… για να καλύψει το σώμα του και να προφυλαχτεί από το κρύο… όμως τότε δεν υπήρχε τίποτα άλλο για να κάνει... δεν ήξερε τίποτα άλλο να κάνει για να επιβιώσει από την πείνα και το κρύο…

Επανερχόμαστε στο σήμερα…

Σήμερα σκοτώνουμε τα ζώα μόνο για ευχαρίστηση, για να βάλουμε πάνω μας μια ωραία γούνα... όχι για να ζεσταθούμε αλλά γιατί είμαστε φιλάρεσκοι και θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους.. εις βάρος όμως των ζώων... Η εκτροφή των κύριων γουνοφόρων ζώων ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φάρμα στην Ευρώπη έκανε την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.


Το μεγαλύτερο ποσοστό γουναρικών, από ζώα εκτροφής, παράγεται από Ευρωπαίους κτηνοτρόφους. Η Ευρώπη κατέχει το 67% περίπου της συνολικής παραγωγής μινγκ στον κόσμο και το 70% περίπου της παραγωγής αλεπούς.

Η Δανία είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας γουνοδέρματος μινγκ, της βασικής πρώτης ύλης στη βιομηχανία γουναρικών, ενώ η Φιλανδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γουνοδέρματος αλεπούς, επίσης βασικής πρώτης ύλης.

Γουνοφόρα θεωρούνται τα ζώα (θηλαστικά) με πυκνότητα τρίχας μεγαλύτερη των 4.000 τριχών/cm. Τα πολύτιμα όμως γουνοφόρα ζώα έχουν πυκνότητα τρίχας που ξεπερνάει τις 10.000 τρίχες/cm. Στα μινγκ έχουν αναφερθεί ζώα με πυκνότητα τριχώματος μεγαλύτερη των 20.000 τριχών/cm. Αυτά τα θηλαστικά έχουν πολύ ελκυστικό τρίχωμα.

Χαρακτηριστικά όπως η γυαλάδα, η απαλότητα και η μεγάλη πυκνότητα τριχώματος είναι πολύ σημαντικά.

Οι γούνες προέρχονται από ζώα εκτροφής αλλά κι από άγρια γουνοφόρα ζώα.

Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων προέρχεται από ζώα που έχουν εξημερωθεί.

Γνωρίζει ο Κος Πετσάλνικος ότι εκατομμύρια των γουνοφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων αλεπούδες, raccoons, minks, coyotes, bobcats, lynxes, opossums, Nutria, κάστορες, μοσχοπόντικες, βίδρες, και άλλα σκοτώνονται κάθε χρόνο για τη γούνα
τους, με τρόπους φρικτούς όπως κολπική ηλεκτροπληξία και στην άγρια φύση με πνιγμό, ή ξυλοδαρμό ή παγιδεύοντας τα, χτυπήματα με σφυρί στο κεφάλι ή στη μουσούδα, πνίξιμο από κρεμάλα, ασφυξία με τοξικό αέριο, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κλπ. Αυτές οι ανατριχιαστικές μέθοδοι «δικαιολογούνται» με το επιχείρημα ότι έτσι παραμένει άθικτη η γούνα.

Στην Κίνα μυστικοί ερευνητές της Peta ανακάλυψαν ότι τα ζώα γδέρνονταν ζωντανά. Ζουν σε απίστευτα άσχημες συνθήκες, σε συρμάτινα κλουβιά εκτεθειμένα στην βροχή, στο κρύο και στην ζέστη. Η ακινησία μέσα στα κλουβιά προκαλεί στα ζώα ένα τόσο έντονο και συνεχόμενο στρες που τα οδηγεί στην τρέλα. Μετά από 7-8 μήνες αγωνίας, τα περιμένει ένα βασανιστικό τέλος.

Κι όλα αυτά για ένα παλτό... Για την ματαιοδοξία μιας «γυναίκας»…
Ίσως είμαστε η μειοψηφία... ίσως είμαστε οι γραφικοί… που πολεμάμε ενάντια σε βιομηχανίες, σε μεγάλες επιχειρήσεις για να σταματήσει το εμπόριο της γούνας...

Αλλά κάποιος πρέπει να υψώσει το ανάστημα και να βροντοφωνάξει στην θέση αυτών των δύστυχων ζώων που έκαναν το λάθος να γεννηθούν με μια ωραία γούνα επάνω τους.

Αν δεν το κάνουμε εμείς... ποιος θα το κάνει;

Λέμε ΟΧΙ στις γούνες...

Λέμε ΟΧΙ στις δολοφονίες αθώων ζώων…

Λέμε ΟΧΙ στους σχεδιαστές που χρησιμοποιούν γούνες στις επιδείξεις τους...
(Channel, Αnna Sui, Christian Dior, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Givenchy, Gucci.. είναι κάποιοι από αυτούς)

Λέμε ΟΧΙ στο Υπουργείο Ανάπτυξης που δίνει 1,000,000 ευρώ για ενίσχυση των γουνοποιητικών επιχειρήσεων

Λέμε ΟΧΙ στον κον Φίλιππο Πετσάλνικο και στο ΠΑΣΟΚ για την στάση τους απέναντι στα αθώα πλάσματα που θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους και των λίγων.

Δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι στο καθημερινό μαρτύριο χιλιάδων ζώων μιας και σκοτώνεται για γούνα ένα ζώο το δευτερόλεπτο ανά τον κόσμο με πολύ επώδυνο τρόπο.

Για την
Ομάδα Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωικών Σωματείων

Christiana Berg, πρόεδρος και ιδρύτρια Animal Welfare Association ''Himaira''
Καλλιόπη Σιμιτσή, Φιλοζωικού συλλόγου ''Αίσωπος'' Καβάλας

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More