Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 17χρονου για προβολή κακοποίησης ζώων μέσω ιντερνετ


«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΑΤΟΜΟΥ ΟΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ (FACEBOOK) ΔΗΜΟΣΙΕΥΕ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ» 

Από  το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της  Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής  διενεργήθηκε  επιχείρηση για την διερεύνηση υπόθεσης δημοσίευσης σε κοινή θέα, στο διαδίκτυο, φωτογραφιών και βίντεο βασανισμού κατοικίδιων ζώων. Η επιχείρηση διενεργήθηκε στην περιοχή του Νομού Τρικάλων, όπου σχηματίσθηκε  δικογραφία  σε βάρος  ημεδαπού,  ηλικίας 17  ετών, μαθητή Λυκείου,  κατηγορούμενου για παράβαση των διατάξεων περί κακοποίησης  ζώων.
Ειδικότερα, από Αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε σε διαδικτυακή έρευνα, ότι  σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) και σε συγκεκριμένο  προφίλ χρήστη,  ήταν ανηρτημένα βίντεο και φωτογραφίες, που περιείχαν βασανισμούς κατοικίδιων ζώων, τα οποία συνοδεύονταν από υβριστικά σχόλια σε βάρος των ζώων και των ζωόφιλων.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, επικοινώνησε με την εταιρεία που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook, για τη συνεργασία τους, η οποία αφορούσε τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών ιχνών του ατόμου που διατηρούσε το συγκεκριμένο προφίλ.
Μετά τη διενέργεια ψηφιακής ανάλυσης, στα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη, εντοπίσθηκε η κατοικία του, στη περιοχή των Τρικάλων, όπου διενεργήθηκε έρευνα και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος, μέσα στον οποίο υπήρχαν βίντεο και φωτογραφίες με τα συγκεκριμένα κατοικίδια που υπέστησαν το βασανισμό.
Το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν σε δημόσια θέα τα παραπάνω βίντεο των βασανισμών, χρήστες του Ίντερνετ αλλά και εκπρόσωποι από συλλόγους ζωόφιλων, τόσο από την ημεδαπή όσο και από την αλλοδαπή,  απέστειλαν πλήθος επιστολών διαμαρτυρίας, μέσω e-mails, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τις οποίες εξέφραζαν τον αποτροπιασμό τους για τις πράξεις και ζητούσαν τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
Η   δικογραφία που σχηματίσθηκε εστάλη στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. 

Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Αν εντοπίσετε στο διαδίκτυο υλικό που δείχνει βασανισμούς ζώων, επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή στέλνοντας email με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να το καταγγείλετε.

Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 115 22 Αθήνα
Τηλ. : 2106476464, 2106476000

Fax: 210 6476462
e-mail: ccu@ath.forthnet.grTwitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More