Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Έκοψαν το πόδι σκύλου στη Λέσβο

Και η βία πάνω σε ζώα συνεχίζεται στη Λέσβο… Από κατοίκους της περιοχής του Ιππείου βρέθηκε ένας αγρίως κακοποιημένος σκύλος. Κάποιος τού είχε κόψει το πόδι από την άρθρωση. Από κατοίκους εντοπίστηκε ένα δεύτερο περιστατικό. Ένα σκυλί με σοβαρά τραύματα στο κρανίο. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε προανάκριση για την εξαφάνιση σκύλων από τα Τσαμάκια, πέρυσι το καλοκαίρι, για την οποία η «Κιβωτός» είχε υποβάλει μήνυση εναντίον τότε αντιδημάρχου και υπαλλήλου του Δήμου Μυτιλήνης. Πρόκειται για μια από τις λίγες τέτοιες υποθέσεις που έχει φτάνει στη Δικαιοσύνη.

Για μια εβδομάδα περίπου, ένα θηλυκό κυνηγόσκυλο, ράτσας Επανιάλ Μπρετόν με Σέττερ, κυκλοφορούσε μόνο του στην περιοχή του Ιππείου με το πίσω αριστερό πόδι του ακρωτηριασμένο. Το σκυλί εντόπισαν φιλόζωοι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι ενημέρωσαν αμέσως το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός», που το περιμάζεψε.
Σύμφωνα με τα μέλη της, το περίπου ενάμισι έτους κυνηγόσκυλο έχει χάσει το πόδι του από ανθρώπινη παρέμβαση, είτε κάποιος το έκοψε με τσεκούρι είτε κόπηκε επειδή κάποιος το κρέμασε από αυτό με σύρμα. Το δέρμα και οι μύες έχουν συρρικνωθεί και φαίνεται το κόκκαλο, ενώ όταν βρέθηκε εγκαταλελειμμένο, ήταν πολύ αδύναμο και πάρα πολύ φοβισμένο, κάτι που δείχνει πως έχει ασκηθεί πάνω του βία από ανθρώπους.
Η «Κιβωτός» τού παρείχε βιταμίνες και αντιβιοτική θεραπεία για τα τραύματά του, ενώ απαραίτητο είναι να γίνει επέμβαση στο τραυματισμένο πόδι του, που πρέπει να κοπεί από τη βάση του, ώστε να μη δημιουργηθούν αργότερα προβλήματα στους μύες του ζώου. Η Λητώ, όπως βαφτίστηκε το καταταλαιπωρημένο κυνηγόσκυλο, φιλοξενείται αυτήν τη στιγμή στο καταφύγιο του Συλλόγου και μόλις αναρρώσει πλήρως θα αναζητηθεί κάποιο σπίτι για να τη φιλοξενήσει με ασφάλεια.

Τρύπα στο κρανίο!
Αλλά κι ένας άλλος ένας ημίαιμος αρσενικός σκύλος βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το άτυχο ζώο εικάζεται πως έχει δεχτεί χτύπημα από βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι του, που παρουσιάζει δύο «τρύπες», η μία εκ των οποίων στο κρανίο του. Μάλιστα, έχει χάσει την όρασή του στο ένα μάτι και δεν είναι σίγουρο πως θα αποδώσουν οι ιατρικές προσπάθειες που γίνονται να την ξαναβρεί.
Το τριών μηνών σκυλί παραμένει κι αυτό στο καταφύγιο της «Κιβωτού». Μόλις αποκατασταθεί η υγεία του, θα αναζητηθεί και γι’ αυτό ένα σπίτι.

Στον εισαγγελέα για τα Τσαμάκια
Κι όλα αυτά όταν, τις ίδιες μέρες, έχει ξεκινήσει προανάκριση από τον εισαγγελέα για το περιστατικό με την εξαφάνιση ζώων, πέρυσι το καλοκαίρι, από την πλαζ «Τσαμάκια», για την οποία η «Κιβωτός» είχε μηνύσει ανθρώπους του τέως Δήμου Μυτιλήνης.
Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, πέρυσι το καλοκαίρι υπάλληλος του Δήμου Μυτιλήνης, με εντολές του αρμόδιου τότε αντιδημάρχου, απομάκρυνε με όχημα του Δήμου από την πλαζ τέσσερα μικρόσωμα σκυλιά, που όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της «Κιβωτού» δεν προκαλούσαν κανένα πρόβλημα και δύο από αυτά επρόκειτο να φύγουν τις μέρες εκείνες στη Θεσσαλονίκη, για υιοθεσία.


Και ο τρίχρονος ημίαιμος σκύλος, που βρέθηκε με τραύματα στο κεφάλι στην περιοχή της Χαραμίδας

Παρ’ όλο που, όπως ισχυρίζεται η «Κιβωτός», ο εν λόγω υπάλληλος υποστήριξε πως είχε μεταφέρει τα ζώα στο Πεταλίδι, μετά από δύο μήνες έρευνας στην περιοχή ο Σύλλογος δεν κατάφερε να εντοπίσει κανένα από τα τέσσερα. Έχοντας διαπιστώσει πως τόσο στην πόλη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, είχαν εξαφανιστεί την ίδια περίοδο άλλα 30 περίπου ζώα, ο Σύλλογος κατέθεσε το καλοκαίρι μήνυση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον υπάλληλο του Δήμου Α.Χ..
Η προανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει ο πρόεδρος της «Κιβωτού», Τέρπος Παπαθεοδώρου, καθώς και τα μέλη της Δημήτρης Κουκλάδας και Σοφία Καραδούκα. Αναμένεται η κατάθεση και των υπόλοιπων μαρτύρων, καθώς και της κατηγορούμενης πλευράς, και η σχετική απόφαση του εισαγγελέα.
«Έχουμε κουραστεί πλέον να αποδίδουμε τα περιστατικά τραυματισμένων ή θανατωμένων ζώων σε απάνθρωπη συμπεριφορά», είπε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Παπαθεοδώρου. «Η κακοποίηση ζώων είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο στο νησί και όσο οι δράστες μένουν ατιμώρητοι, αυτό θα συνεχίζεται. Όσο για την υπόθεση στα Τσαμάκια, ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα, “τρέχει” κι αυτή όπως και η άλλη του Μολύβου. Περιμένουμε την απόφαση του εισαγγελέα.»

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More