Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Η αρχή του τέλους για τα τσίρκα με ζώα στην Ελλάδα!

«Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα» ζητούσε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 2007. 4  χρόνια μετά, μετά από 30.000 χιλιάδες υπογραφές πολιτών που μας υποστήριξαν, δεκάδες απαγορευτικές για τα τσίρκα αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, σύμμαχο την ΚΕΔΚΕ, οπτικό ντοκουμέντο για την κακοποίηση της Άντρα (ενός θηλυκού ελέφαντα τσίρκο που περιόδευε στην Ελλάδα), δημοσιεύματα και εκπομπές, συναντήσεις με κυβερνητικούς φορείς και εκπροσώπους, υποσχέσεις Υπουργών αλλά και μηνύσεις από επιχειρήσεις τσίρκων, η ελληνική νομοθεσία για τα ζώα και τα τσίρκα με ζώα αλλάζει και δικαιώνει τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ αλλά και όλες τις οργανώσεις και τους φιλοζωικούς συλλόγους που αγωνίστηκαν πολλά χρόνια γι΄αυτό.
Στις 30 Μαρτίου εγκρίθηκε το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εισήγηση της Υφυπουργού κας Μιλένας Αποτσολάκη, για την προστασία των ζώων από το Υπουργικό Συμβούλιο που μεταξύ των άλλων, 18 πραγματικά ουσιωδών νέων ρυθμίσεων για την προστασία των ζώων, «δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού».
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εκφράζει την ικανοποίησή του για το σύνολο του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ευζωϊα των ζώων. Συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση με προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στην χώρα μας.
Σημαντική θεωρούμε την καθολική απαγόρευση της εισόδου τσίρκων με ζώα στη χώρα μας, αντί της απαγόρευσης χρήσης ζώων στις παραστάσεις τους μια και η εφαρμογή του νόμου θα απαιτεί συστηματικούς ελέγχους –κάτι που μέχρι σήμερα είναι ανέφικτο.


πηγή http://arcturos.wordpress.com

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More