Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Σημαντική μείωση στα πειράματα σε ζώα στην Ευρώπη!

Η Humane Society International εξασφάλισε τη μεγαλύτερη μείωση στις ανάγκες για πειράματα σε ζώα. Μια προσπάθεια που κράτησε για περισσότερο από δύο χρόνια με διαπραγματεύσεις με εταιρίες, κυβερνητικές αρχές και εκλεγμένους φορείς επέφερε μεγάλες αλλαγές στις Ευρωπαικές απαιτήσεις για πειράματα με ζιζανιοκτόνα/εντομοκτόνα και βιοκτόνα που αποτελούσαν τις κύριες αιτίες για πειράματα σε ζώα.

Μέχρι πρόσφατα δεκάδες από διαφορετικά πειράματα σε ζώα διενεργούνταν για την έγκριση αυτών των ουσιών. Σε πολλές περιπτώσεις πάνω 6.000 ζώα πέθαιναν για τον έλεγχο ένος μόνο συστατικού ένος ζιζανιοκτόνου/εντομοκτόνου/βιοκτόνου.

Σκύλοι, κουνέλια, τρωκτικά, πουλιά και ψάρια χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε πειράματα για βιοκτόνα. Τα χημικά προτίθενται στο αίμα τους μέσω ενέσεων, είτε στο στομάχι μέσω της τροφής, αλλά και στο δέρμα τους, προστίθενται στο νερό και το φαγητό τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κρίσεις και πολύ επώδυνο θάνατο.

Είναι σημαντική κατάκτηση και σοβαρό βήμα προς τα μπροστά το γεγονός ότι πείστηκαν οι ευρωπαϊκές αρχές να αποχαιρετήσουν τα ξεπερασμένα πειράματα σε ζώα και να ακολουθηθούν νέες έμπιστες εναλλακτικές.
  • Σταματούν οι δωδεκάμηνες μελέτες με δηλητηριάσεις σκύλων

  • Η μέτρηση της θανατηφόρας δόσης (LD), μέσω δοκιμών στο δέρμα, εισπνοής αλλά και ενέσεων σε κουνέλια δεν είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση

  • Νομική αποδοχή των εναλλακτικών πειραματικών μεθόδων και στρατηγικών που θα μειώσουν τα πειράματα σε ζώα κατά 4- 70%

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Μετά από αυτή τη σημαντική νίκη για τα ζώα και την επιστήμη στην Ευρώπη, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν σε πιο μεγάλες αγορές φυτοφαρμάκων όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία και η Βραζιλία μέχρι να επιτευχθεί η εξασφάλιση αυτών των ευνοϊκών αλλαγών παντού.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More