Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Τα καφέ για γάτες θα κλείνουν νωρίς στο Τόκιο και οι θαμώνες αντιδρούν

Τόκιο, Ιαπωνία
Οι θαμώνες των καφέ για γάτες στο Τόκιο, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει το τσάι του παρέα με μια από τις γάτες του καταστήματος, διαμαρτύρονται για τον νέο νόμο που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες τους να τα κλείνουν στις οκτώ το βράδυ.

Οι περισσότεροι πηγαίνουν στα καφέ μετά την δουλειά τους, κουρασμένοι και αγχωμένοι πριν καταλήξουν στο σπίτι προκειμένου να παίξουν με τις γάτες -μια από τις καλύτερες μεθόδους χαλάρωσης.

Ωστόσο, μια αναθεώρηση του ιαπωνικού Νόμου περί Προστασίας των Ζώων, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, θα υποχρεώνει τα καφέ για γάτες να κλείνουν στις 8 μ.μ.

«Υπάρχει αυτή η αναθεώρηση που υπαγορεύει να είμαστε ανοιχτοί από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. Μετά τις 8 μ.μ. πρέπει να βάζουμε τις γάτες πίσω, μακριά από τους πελάτες και να κλείνουμε» είπε η Χιρόμι Καουάσε, ιδιοκτήτρια ενός καφέ για γάτες στο Τόκιο.

Τα καφέ για γάτες είναι δημοφιλή πολλά χρόνια και απευθύνονται σε εκείνους που αγαπούν τις γάτες, αλλά δεν μπορούν να τις έχουν σπίτι τους εξαιτίας των αυστηρών κανονισμών που ισχύουν για τα κατοικίδια στα διαμερίσματα.

Οι επισκέπτες στο καφέ της Καουάσε πληρώνουν 12 δολάρια την ώρα για να παίξουν με μια από τις 24 γάτες της που τριγυρίζουν μέσα στο κατάστημα κυνηγώντας τα παιχνίδια τους ή κοιμούνται μέσα στα καλάθια τους πάνω στα τραπέζια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο πραγματικός στόχος της αυστηρότερης νομοθεσίας για την προστασία των ζώων είναι τα pet shops που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ και συχνά πουλάνε σκύλους και γάτες όλη την ημέρα. Τα ζώα φυλάσσονται μέσα σε μικρά κλουβιά με φώτα από πάνω τους που δεν τα σβήνουν ποτέ.

Το κατάστημα της Καουάσε κλείνει στις 10μμ, αλλά όπως λέει η ίδια, πολλοί από τους πελάτες της πηγαίνουν εκεί γύρω στις 8 μετά τη δουλειά τους και κάθονται μέχρι να κλείσει.

«Αν δεν μπορώ να δω τις γάτες τότε δεν θα πάω. Φυσικά έρχομαι εδώ επειδή έχουν γάτες» λέει ο Τατσούο Καρουίσι, 41 ετών. Ο Καρουίσι επισκέπτεται το καφέ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, συνήθως στις 8 το βράδυ.

Ενώ η Καουάσε εξηγεί ότι οι χαμένες ώρες θα επηρεάσουν τον τζίρο της επιχείρησής της, αυτό που περισσότερο την προβληματίζει είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στις γάτες της. «Ξέρετε, στο να τους εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα, όπως την σωστή ποσότητα τροφής και την σωστή διατροφή» λέει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More