Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

Υπερβολικό γάβγισμα?

Δέχεστε παράπονα από τους γείτονες όταν βγαίνετε έξω ή μήπως, εύχεστε να μπορούσατε να ακούτε τι λετε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο; Δεν είστε οι μοναδικοί! Το γάβγισμα έρχεται φυσιολογικά, όμως, πολλοί άνθρωποι το θεωρούν ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα προς αντιμετώπιση.

Ξέρατε ότι τα σκυλιά μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας δέκα διαφορετικά είδη ήχων, που ποικίλλουν από το κλαψούρισμα μέχρι το γρύλισμα;
Διαφοροποιώντας τον τόνο αυτών των ήχων, μπορούν να μεταδώσουν μέχρι και 39 διαφορετικές έννοιες. 
Τα σκυλιά γαβγίζουν για διάφορους λόγους. Η μόνη στιγμή που τα σκυλιά δεν γαβγίζουν για να επικοινωνήσουν, είναι όταν υποδηλώνουν υποτακτική συμπεριφορά.

Παρόλο που το γάβγισμα είναι ένα χρήσιμο και φυσιολογικό μέσο επικοινωνίας, όταν είναι υπερβολικό, μπορεί να αποτελέσει ενόχληση για τους ανθρώπους που ζουν στην αγέλη του σκύλου καθώς και για τους γείτονες.
Το γάβγισμα για την παρεμπόδιση ανθρώπων να μπουν στην ιδιοκτησία είναι καλό αν υπάρχει περιστασιακή είσοδος ανθρώπων στον κήπο, όμως, αν άνθρωποι περνάνε συνέχεια άνθρωποι έξω από τον κήπο και ο σκύλος γαβγίζει σε όλους αυτούς, μπορεί να είναι ενόχληση. Δυστυχώς, συχνά οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να κάνουν τον σκύλο τους να σιωπήσει φωνάζοντάς του, όμως, ο σκύλος απλά υποθέτει ότι ο ιδιοκτήτης του επίσης γαβγίζει και συνεχίζει ανενόχλητος, ή και ακόμη πιο συχνά και δυνατά.

Άλλα σκυλιά ανακαλύπτουν ότι το γάβγισμα κάνει τους ιδιοκτήτες τους να τους δώσουν την προσοχή τους, μόνο και μόνο φωνάζοντας «Πάψε!». Τελικά το σκυλί μπορεί να αναπτύξει μια φαντασίωση, και να γαβγίζει γενικά κι όχι για κάτι συγκεκριμένο, απλά και μόνο για να λάβει κάποια ανταπόκριση από το αφεντικό του.
Ωστόσο, ο κύριος λόγος που μαθαίνουν τα σκυλιά να γαβγίζουν υπερβολικά σε οποιοδήποτε άτομο περάσει από την περιοχή τους, είναι το απλό γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους πάλι απομακρύνονται. Ο σκύλος δεν κατανοεί ότι δεν ήθελαν να μπουν μέσα στον χώρο του, απλά νομίζει ότι κατάφερε να τους τρέψει σε φυγή με επιτυχία.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά δέχονται παρατηρήσεις από τις αρχές επειδή τα σκυλιά τους γαβγίζουν ασταμάτητα όταν μένουν μόνα τους. Αυτά τα σκυλιά προσπαθούνε να φωνάξουν τους ιδιοκτήτες τους να ξανάρθουν σπίτι, αλλά επειδή τελικά όντως επιστρέφουν σπίτι, ο σκύλος νομίζει ότι το γάβγισμα έφερε αποτέλεσμα κι έτσι γαβγίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επόμενη φορά. Η αιτία αυτής της προβληματικής συμπεριφοράς συνήθως βρίσκεται στην υπερβολική κοντινή σχέση με τους ιδιοκτήτες τους όταν αυτοί είναι σπίτι. Αυτό προκαλεί ανησυχία όταν αυτοί φεύγουν από το σπίτι, επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς αυτούς.


Στην φύση, ο πρόγονος του σκύλου, ο λύκος ουρλιάζει για να μπορέσει να επικοινωνήσει και να εντοπίσει την αγέλη του. Για κάποιους ιδιοκτήτες ωστόσο, η συντροφιά του σκύλου τους που εκλιπαρεί με την φωνητική του συμπεριφορά, δεν περιορίζεται μόνο στο όταν φεύγουν από το σπίτι. Αναμφισβήτητα έχετε επισκεφτεί το σπίτι ενός φίλου σας, και παρατηρήσατε ότι ο σκύλος του σας αποσπά από την συζήτηση με το να γαβγίζει επί δέκα λεπτά αφότου φτάσατε στο σπίτι τους, ή καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Προσπαθώντας να σταματήσετε το εκκωφαντικό πρόβλημα, ο φίλος σας βουτάει τον σκύλο του, του λέει να ησυχάσει, ή τον χτυπάει με το χέρι του. Φυσικά, οποιαδήποτε τέτοια στρατηγική απλά θα ενθαρρύνει τον σκύλο να συνεχίσει να γαβγίζει, μόλις ο φίλος σας τον αγνοήσει ξανά.

Πολλά ζευγάρια επίσης, πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά πού βρίσκεται ο σκύλος τους προτού αγκαλιαστούν ή φιληθούν. Αν τους παρακολουθεί ο σκύλος τους, η έκφραση τρυφερότητάς τους πιθανόν να διακοπεί γρήγορα από έναν εμφανώς ζηλιάρη σκύλο, που φωνάζει στο μάξιμουμ της φωνής του. Το ίδιο είδος γαβγίσματος που αναζητά την προσοχή μπορεί να συμβεί αν ο ιδιοκτήτης μιλάει στο τηλέφωνο, βλέπει τηλεόραση ή είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση του αυτοκινήτου του.

Για παράδειγμα, αν κάθε φορά που ο σκύλος σας γαβγίζει αποζητώντας την προσοχή σας, εσείς σηκώνεστε και βγαίνετε από το δωμάτιο, ή σιωπηλά του γυρνάτε την πλάτη σας, τελικά, θα μάθε ότι το γάβγισμα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας από τους απλούστερους τρόπους για να μάθετε στον σκύλο σας να μη γαβγίζει είναι να τον μάθετε να γαβγίζει με εντολή σας. Πρώτα, βρείτε τρόπο να προκαλέσετε τον σκύλο σας να γαβγίσει. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι γαβγίζει από ενθουσιασμό όταν σας δει να κρατάτε στα χέρια σας το μπωλ με το φαγητό του, ή μπορεί απλά να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι. Το να δέσετε τον σκύλο σας μπορεί επίσης, να προκαλέσει σύγχυση και να τον κάνει να γαβγίσει. Όταν, με λίγο τρυφερό πείραγμα, ο σκύλος σας γαβγίσει, επαινέστε τον και επαναλάβετε τη λέξη «Μίλα»! Αν κάνετε αρκετά συχνά την άσκηση αυτή, ο σκύλος σας θα συνδυάσει τη λέξη «μίλα» με την πράξη του γαβγίσματος και θα μπορείτε να τον κάνετε να γαβγίζει με την εντολή σας. Τότε, έρχεται το σημείο της άσκησης όπου θα του μάθετε τη λέξη «ησυχία» ή «σταμάτα» ενώ ο σκύλος σας γαβγίζει, και θα του δώσετε ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά. Αν επαναλάβετε την άσκηση συχνά, ο σκύλος σας θα συνδυάσει το σημείο που θα πρέπει να σιωπήσει με την παύση του γαβγίσματος και μια ανταμοιβή.

Η ανταμοιβή είναι, φυσικά, το καλύτερο κίνητρο για τη συμπεριφορά, κι έτσι είναι σημαντικό να επαινείτε τον σκύλο ακριβώς τη στιγμή που κάνει το σωστό πράγμα, κι όχι αργότερα. Αυτό σημαίνει να τον ανταμείβετε όταν σταματήσει το γάβγισμα, κι επίσης, όταν δεν γαβγίζει σε κάποια περίπτωση στην οποία κανονικά θα γάβγιζε. Όταν ο σκύλος σας παραμένει ξαπλωμένος ήσυχος και σας αφήνει να μιλάτε με τους επισκέπτες σας ανενόχλητοι, ή όταν οι γείτονές σας έρχονται σπίτι σας και ο σκύλος σας δεν γαβγίζει, μπορείτε να τον επαινέσετε και να τον ανταμείψετε, γεγονός που θα ενθαρρύνει τον σκύλο σας να παραμείνει ήσυχος και την επόμενη φορά.
πηγή www.iatronet.gr


Το σκυλί σας μπορεί να γαυγίζει από πλήξη η μοναξιά εάν :
Το αφήνετε μόνο του πολλές ώρες χωρίς ευκαιρίες να κάνει πράγματα μαζί σας.
Το περιβάλλον του είναι σχετικά άγονο χωρίς αλλά σκυλιά ή παιχνίδια .
Αν είναι κουτάβι ή νεαρός σκύλος (κάτω των τριών ετών) και δεν έχει διεξόδους να ξοδέψει την ενέργεια του .
Αν η ράτσα του σκύλου σας χρειάζεται αρκετή άσκηση καθημερινά , πχ. κυνηγετικές ράτσες .

Τι μπορείτε να κάνετε:
Διευρύνετε τον κόσμο του σκυλιού σας και περάστε περισσότερο χρόνο μαζί του .
Βγάλτε βόλτα το σκυλί σας το λιγότερο δύο φορές την ημέρα , είναι ένας καλός τρόπος άσκησης σωματικής και πνευματικής . Οι βόλτες δεν πρέπει να θεωρούνται ασήμαντες .
Διδάξτε στο σκυλάκι σας να σας φέρνει μία μπάλα ή ένα Frisbee και παίξτε μαζί του όσο το δυνατόν συχνότερα .
Διδάξτε του μερικές εντολές ή τρικ και κάντε το σαν άσκηση για πέντε ως δέκα λεπτά την ημέρα .
Παρακολουθείστε μαθήματα εκπαίδευσης . Αυτό επιτρέπει σε σας και το σκυλί σας να δουλέψετε μαζί προς ένα κοινό στόχο .
Όταν λείπετε από το σπίτι για να κρατήσετε το σκυλάκι σας απασχολημένο έτσι ώστε να μην πλήττει θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποια παιχνίδια όπως τις μπάλες τύπου Kong που γεμίζουν στο εσωτερικό τους με λιχουδιές . Θα του φανεί ενδιαφέρον και απολαυστικό .
Εάν το σκυλάκι σας γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή σας , σιγουρευτείτε ότι περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του σε καθημερινή βάση για άσκηση , παιχνίδι κλπ.
Κρατήστε το σκυλάκι σας μέσα στο σπίτι και ιδιαίτερα όταν απουσιάζετε και δεν μπορείτε να το εποπτεύσετε .
Ενημερώστε τους γείτονες σας ότι εργάζεστε ενεργά στο πρόβλημα .
Εάν το σκυλάκι σας είναι καλά κοινωνικοποιημένο ζητήστε την άδεια του εργοδότη σας έτσι ώστε να το παίρνετε μαζί σας στην εργασία κάποιες φορές .
Όταν πρέπει να λείψετε περισσότερες ώρες απ’ ότι συνήθως ίσως να είναι καλύτερα να το αφήσετε σε κάποιο κέντρο ημερήσιας φροντίδας ή μισθώστε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε για να το βγάλει βόλτα και να παίξει μαζί του .

πηγή http://dogsplustraining.wordpress.com

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More