Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Πέλλα: Φόλες πέφτουν σωρηδόν, δεκάδες ζώα νεκρά!

Την μία καταγγελία μετά την άλλη δέχεται ο Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» για φόλες σε Πιπεριά, Όρμα και Λουτράκι στην Αλμωπία Πέλλας, οι οποίες πετάχτηκαν σε αυτές τις περιοχές από την αρχή του μήνα Μαίου. Ιδιοκτήτες σκύλων συντροφιάς που έχασαν τα ζώα τους από τα δηλητήρια που κάποιοι σκορπίζουν μέσα στις αυλές και στους δρόμους των παραπάνω περιοχών, ειδοποιούν αναστατωμένοι και οργισμένοι τον φιλοζωικό σύλλογο και καταγγέλλουν τα τραγικά αυτά γεγονότα. Δεσποζόμενα ζώα, αλλά και αδέσποτα, θύματα της παράνοιας και της εγκληματικής δράσης κάποιων υπάνθρωπων που σκορπίζουν τον αργό και βασανιστικό θάνατο σε αθώα ζώα. Πολλά παιδιά αυτών των οικογενειών κλαίνε απαρηγόρητα που έχασαν τον καλύτερό τους φίλο. 
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση οικογένειας από το Λουτράκι που την σκυλίτσα τους την είχαν υιοθετήσει από τον φιλοζωικό σύλλογο: «Δεν ξέρω τι να πω. Στον γιο μου είπα την αλήθεια αλλά στην κόρη μου που αυτή την είχε διαλέξει, δεν άντεξα να της πω την αλήθεια. Απλά της είπα ότι κάποιος μας την έκλεψε για τα δικά του παιδάκια, μιας και είδε πόσο όμορφη ήταν. Ήταν τόσο καλή με τα παιδιά αλλά και τόσο καλός φύλακας του σπιτιού. Δεν απομακρυνόταν ποτέ από την αυλή και δεν επέτρεπε σε κανέναν να μπει μέσα γι αυτό το λόγο πιστεύω ότι αυτός που το έκανε ήρθε μέσα στην αυλή μας επίτηδες για να δηλητηριάσει το σκυλάκι μας». 
Άλλη ιδιοκτήτρια σκύλου στην Όρμα γράφει στην σελίδα της στο fb: «Αλήτες, εγκληματίες, τι σας έφταιξε ένα άκακο μικρό σκυλάκι, τι σας ενόχλησε που πάντα ήταν δεμένο, ένα λεπτό βγήκε στον δρόμο και το δηλητηριάσατε! Στην Όρμα σκυλί δεν αφήσανε. Οι υπόλοιποι ζωόφιλοι της Όρμας, δέστε τα σκυλάκια σας γιατί θα κλαίτε όπως εγώ και είναι πολύ δύσκολα...» 
Εν τω μεταξύ άγνωστος είναι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που εξολοθρεύτηκαν από τα δηλητήρια. Κάτοικοι συνεχίζουν να τηλεφωνούν στον φιλοζωικό σύλλογο που περισυλλέγει ζώα που χαροπαλεύουν για να τα οδηγήσει στον κτηνίατρο στην Έδεσσα και να σώσει όσα μπορεί.
Πολλοί μιλούν για οργανωμένα εγκλήματα, υποκινούμενα από κάποιους που θίγονται για διάφορους λόγους από την ύπαρξη δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Δεν θεωρούν δε, τυχαία, την εποχή που σημειώνονται κάθε τόσο αυτά τα περιστατικά, μιας και είναι είτε σε αργίες, είτε σε εποχές που οι περιοχές αυτές δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών. 
Ο Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» καλεί, για πολλοστή φορά τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές, να σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να ενεργήσουν ώστε να βρεθούν αυτοί οι εγκληματίες που διασύρουν ανά το πανελλήνιο αυτές τις περιοχές. Να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με το θέμα αυτό που καταδεικνύει το επίπεδο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς της περιοχής μας. Θυμίζουμε την ανακοίνωση του δήμου Αλμωπίας για τις δηλητηριάσεις και περιμένουμε πράξεις και όχι μόνο λόγια: «Δηλώνει δε, (ο δήμος Αλμωπίας), ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς, θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, για να σταματήσουν αυτά τα κρούσματα δηλητηριάσεων και εγκατάλειψης που, δυστυχώς, έχουν πολλαπλασιασθεί επικίνδυνα.. Η θανάτωση των ζώων συντροφιάς με την μέθοδο της "φόλας", δεν αφορά μόνο τους φιλόζωους συμπολίτες μας και τους κατόχους κατοικίδιων, αλλά μας αφορά όλους». 
Ο νέος νόμος 4039 / 12 για την προστασία των ζώων αναφέρει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός» Οι εγκληματίες θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. 
Δείγματα από τα σπλάχνα των δηλητηριασμένων ζώων έχουν σταλεί μέσω της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τοξικολογικές εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα για να προχωρήσουν οι καταγγελίες.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More