Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Έρευνα αποδεικνύει ότι τα σκυλιά νιώθουν τον πόνο μας

Τα σκυλιά συμπάσχουν με τον άνθρωπο περισσότερο απ ότι με άλλα ζώα, σύμφωνα με έρευνες. 

Η τελευταία έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Animal Cognition και απέδειξε ότι τα κατοικίδια σκυλιά μπορούν όντως να είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αν περνά μία δύσκολη φάση. 
Το αγχωμένο/στεναχωρημένο άτομο μπορεί να μην είναι καν ο ιδιοκτήτης του σκύλου κι όμως ο σκύλος θα καταλάβει και θα νιώσει τον πόνο του. 

 Η Τζένιφερ Μάγιερ από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου χρησιμοποίησε 18 σκυλιά, διαφόρων ηλικιών και ρατσών και τα έφερε σε επαφή 4 φορές, με διάφορους ανθρώπους(ιδιοκτήτες και μη) για 20 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν περίεργα για να δουν τις αντιδράσεις των ζώων. Προσπιούνταν ότι κλαίνε ή μιλούσαν μόνοι τους. 
Η πλειοψηφία των σκύλων πλησίασαν με συμπόνοια το άτομο (είτε ήταν ιδιοκτήτης τους είτε όχι) όταν το είδαν να προσποιείται ότι έκλαιγε. Τα σκυλιά δρούσαν υποτακτικά, έγλυφαν τον άνθρωπο και συμπεριφέρονταν σαν λένε ''εγώ είμαι εδώ''. 

Η Μάγιερ χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά ως ενδιαφέρον και προσφορά ανακούφισης. 

Μία ακόμα έρευνα από το PloS ONE έδειξε ότι οι εγκέφαλοι των σκύλων αντιδρούν ανάλογα με το πώς τα σκυλιά βλέπουν τους ανθρώπους. 
Εκπαίδευσαν σκυλιά με σήματα μέσω των χεριών και έμαθαν σε κουτάβια ότι θα έπαιρναν λιχουδιά. Ένα άλλο σήμα έλεγε ότι δεν έχει λιχουδιά. Η περιοχή του εγκεφάλου των σκύλων που συνδέεται με την ανταμοιβή από τον άνθρωπο έδειξε να ενεργοποιείται όταν τα σκυλιά έβλεπαν το σήμα ότι θα τους δοθεί λιχουδιά! 
''Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σκυλιά μας προσέχουν όταν τα εκπαιδεύουμε. Και τα σήματα έχουν άμεση επίδραση στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου του σκύλου'' παρατηρεί ο επικεφαλής. 
(Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι και γι αυτό η θετική εκπαίδευση, μέσω επιβράβευσης έχει αποτελέσματα και θεωρείται σωστή ενώ η εκπαίδευση με βία, ξύλο και τιμωρία είναι μόνο κακοποίηση του ζώου).

πηγή www.adespoto.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More