Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Λαθροθήρες κυνηγούν απειλούμενα ζώα με καλάσνικοφ - Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις για τις θηριωδίες στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Με καλάσνικοφ και παράνομα τροποποιημένες καραμπίνες σκοτώνουν Έλληνες και Αλβανοί λαθροθήρες τα απειλούμενα με εξαφάνιση αγριόγιδα της Πίνδου, πουλώντας τα για το κρέας τους. Επιστήμονες, φορείς και κάτοικοι των ορεινών περιοχών που συνορεύουν με την Αλβανία καταγγέλλουν πως οι παράνομοι κυνηγοί έχουν αποδεκατίσει τον πληθυσμό της «ελληνικής αντιλόπης», όπως έχει χαρακτηριστεί το σπάνιο ζώο.

Ο πληθυσμός του αγριόγιδου σε όλη την Ελλάδα αριθμεί λιγότερα από 800 όταν πριν από μία δεκαετία υπήρχαν κάποιες χιλιάδες. Σήμερα, σε αρκετούς συνοριακούς με την Αλβανία πληθυσμούς υπάρχουν κοπάδια με λιγότερα από 20 ζώα. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτοί οι πληθυσμοί είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ τα αρμόδια δασαρχεία και οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες κάνουν λόγω για ανάγκη μεγαλύτερης και εντατικότερης φύλαξης των ορεινών όγκων που συνορεύουν με την Αλβανία.

«Οποτε κι αν ανέβω στο βουνό, κάτι δυσάρεστο θα δω. Κάλυκες από καλάσνικοφ, αίμα, αλλά και υπολείμματα των αγριόγιδων, καθώς οι λαθροθήρες αφήνουν πίσω το δέρμα και τα κεφάλια των ζώων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι πολύ πιθανό οι πληθυσμοί τους να οδηγηθούν σε εξαφάνιση μέσα σε λίγα χρόνια», αναφέρει στη Real ο βιολόγος άγριας ζωής και επί σειρά ετών ερευνητής των αγριόγιδων Χαρητάκης Παπαϊωάννου.

«Μέχρι πρόσφατα, κάποιοι μπορούσαν να βγάλουν ένα επιπλέον εισόδημα, αφού πουλούσαν το κρέας των αγριόγιδων έως και 50 ευρώ το κιλό. Σήμερα η τιμή έχει πέσει, αλλά η ζήτηση συνεχίζεται», δηλώνει ο Χαρ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως πριν από λίγα χρόνια ένας σεφ από εστιατόριο στην Κηφισιά τού είχε πει ότι ανά καιρούς του έφερναν κρέας αγριόγιδου. «Αλλά και να το καταγγείλεις, θα σου πουν ότι είναι κρέας από αγριοκάτσικο και μόνο με τεστ DNA θα μπορείς να ξέρεις από τι ζώο προέρχεται. Κανένας φορέας, όμως, δεν κάνει τέτοια τεστ».

Ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσίας Κόνιτσας Κωνσταντίνος Τριάντης λέει πως «οι λαθροκυνηγοί γνωρίζουν την περιοχή, τα μονοπάτια και τα κατατόπια και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν». Και παραδέχεται ότι, παρά τις αρμοδιότητες του δασαρχείου για προστασία και περιπολίες, αφενός η ευρύτερη περιοχή είναι δύσκολη και δύσβατη και αφετέρου δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για συνεχείς ελέγχους.

Τον δασάρχη επιβεβαιώνει και σχετική μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, στην οποία επισημαίνεται πως από το πλήθος των περιστατικών λαθροθηρίας που συμβαίνουν μόνο λίγα γίνονται γνωστά. Σύμφωνα με τη μελέτη «Πρόγραμμα Παρακολούθησης (monitoring) Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», οι λαθροκυνηγοί χωρίζονται στους «επαγγελματίες», που σκοτώνουν συστηματικά και πωλούν το κρέας του ζώου στους γύρω οικισμούς, και στους «παραδοσιακούς», που κυνηγούν παράνομα συνήθως για χόμπι ή για την προσωπική τους κατανάλωση.

Πηγή iefimerida.gr

Πληροφορίες για το αγριόγιδο
ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ (Rupicapra rupicapra balcanica)

Tο αγριόγιδο που ζει στην Ελλάδα ανήκει στο υποείδος Rupicapra rupicapra balcanica και είναι ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι τα όρθια κέρατα με κυρτές απολήξεις. Το τρίχωμά του σώματός του από καφέ ανοιχτό το καλοκαίρι μετατρέπεται σε σκούρο καφέ το χειμώνα ενώ στο λευκό κεφάλι φέρει δυο σκούρες πλευρικές λωρίδες.
Το βάρος του κυμαίνεται από 28 έως 45 κιλά και υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει από 15 έως 20 χρόνια.
Ιδανικός βιότοπος για το αγριόγιδο είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές.

Το αγριόγιδο σήμερα ζει σε επτά διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας:
Βόρεια Πίνδος, Κεντρική-Νότια Πίνδος, Στερεά Ελλάδα, Όλυμπος, Ροδόπη, Τζένα-Πίνοβο και Νεμέρτσικα.
Στις παραπάνω περιοχές το είδος συγκεντρώνει 19 πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες συνολικά αριθμούν περίπου 700 άτομα. Το είδος θεωρείται σπάνιο, ακόμη και στις περιοχές που συγκεντρώνει τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες για τα ελληνικά δεδομένα. Οι πληθυσμοί δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, σχεδόν, σε όλες τις περιοχές.

Το αγριόγιδο τρέφεται κυρίως με διάφορα ποώδη φυτά αλλά συμπληρωματικά και με φύλλα, κλαδάκια δέντρων και λειχήνες.
Ζευγαρώνει τους φθινοπωρινούς μήνες και γεννά ένα ή σπανιότερα δύο μικρά το Μάϊο.
Τα αρσενικά εγκαταλείπουν το κοπάδι της μητέρας τους σε ηλικία 2-3 χρόνων. Στην ηλικία των 8-9 ετών, που συμπίπτει με την έναρξη της αναπαραγωγικής ηλικίας. εγκαθίστανται στη δική τους επικράτεια. Ζουν μεμονωμένα εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής οπότε προσεγγίζουν τα θηλυκά της επικράτειάς τους.
Τα θηλυκά με τα μικρά τους σχηματίζουν κοπάδια. Στην Ελλάδα, τα κοπάδια αυτά αποτελούνται συνήθως από 5 ως 15 άτομα (σπάνια ως 30) ενώ σε άλλες χώρες και σε περιοχές με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τα 100 άτομα στο ίδιο κοπάδι.

Το μεγαλύτερο μέγεθος των κοπαδιών παρατηρείται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου. Την εποχή αυτή και ως το τέλος του φθινοπώρου, απαντώνται στις ψηλότερες υψομετρικά περιοχές  του βιοτόπου τους ενώ το χειμώνα κατεβαίνουν στις απόκρημνες δασωμένες πλαγιές. Μετά την άνοιξη και καθώς το χιόνι λειώνει, τα αγριόγιδα σταδιακά ανεβαίνουν ολοένα και ψηλότερα.

Είναι το μοναδικό άγριο οπληφόρο που απαντάται σε μόνιμη βάση στις απόκρημνες πλαγιές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα μεγάλα υψόμετρα και πάνω από τα όρια των δασών.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα.

Το αγριόγιδο, σύμφωνα με την ελληνική Νομοθεσία, αποτελεί προστατευόμενο είδος και το κυνήγι του απαγορεύεται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επίσης, περιλαμβάνεται στην κατηγορία «Σπάνια» του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.


Οι σημερινές απειλές ανά ζωτικό πυρήνα εξάπλωσης του είδους είναι:
 • Το παράνομο κυνήγι
 • Η χάραξη των ορίων Καταφυγίων Άγριας Ζωής χωρίς να λαμβάνονται υπόψη δεδομένα για την εξάπλωση και χρήση του χώρου  από το αγριόγιδο.
 • Η απουσία φύλαξης-επιτήρησης στο βιότοπο από κρατικές υπηρεσίες ή άλλους φορείς
 • Η διάνοιξη δασικών και ορεινών δρόμων
 • Η ενόχληση από κοπάδια κτηνοτροφικών ζώων
 • Η ενόχληση από επισκέπτες
 • Η δόμηση κοντά ή μέσα στο βιότοπο

Οι διάσπαρτες, απομονωμένες και μικρές αριθμητικά πληθυσμιακές ομάδες αγριόγιδων οι οποίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο πλαίσιο της δράσης «Παρακολούθηση ειδών της πανίδας του Γράμμου», ο πληθυσμός του αγριόγιδου στην περιοχή είναι γύρω στα 50 άτομα δηλαδή περίπου το 1/12 του συνολικού πληθυσμού του αγριόγιδου της Ελλάδας.

Η έρευνα απέδειξε:
 • Στασιμότητα στην εξάπλωση του είδους
 • Χαμηλούς πληθυσμιακούς αριθμούς σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Οι προτάσεις που διατυπώνονται είναι:
 • Περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων (βόσκηση, ορειβασία, αθλητικές πτήσεις κ.ά.) στους βασικούς πυρήνες διαβίωσης του αγριόγιδου
 • Φύλαξη και επιτήρηση των βιοτόπων
 • Καμία διάνοιξη νέων δρόμων στους βιοτόπους του είδους
 • Εποχικός αποκλεισμός της χρήσης συγκεκριμένων δρόμων ή οδηγούν σε κρίσιμα για το είδος σημεία του βιοτόπου του
 • Εξασφάλιση της φυσικής επικοινωνίας των πληθυσμών

Σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το αγριόγιδο και συνεχής παρακολούθηση των πληθυσμών του.
Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη που εκπόνησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τίτλο «Παρακολούθηση των ειδών της πανίδας του Γράμμου». Το τμήμα της μελέτης για τα οπληφόρα εκπονήθηκε από τον κ. Χ. Παπαϊωάννου, βιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More