Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Οι αλλαγές του Νόμου 4039 για τα ζώα

Με μεγάλη χαρά διαβάσαμε τις νέες αλλαγές στο Νόμο 4093 απο την ΠΦΠΟ και αναμεταδίδουμε, πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των δυνάμεων εκείνων που αγωνίζονται καθώς προσπάθησαν να περάσουν τροποποιήσεις που μόνο τα ζώα δεν ευνοούσαν.

 Παρακολουθήσαμε όλοι μας, αυτό ένα θέατρο παραλόγου στη Βουλή, όπου κυριάρχησαν δύο θέματα:

H φωτογραφική διάταξη της επαναφοράς των παραστάσεων αγρίων ζώων (δελφινάριο) που είχαν απαγορευτεί από το 2012 και η προσπάθεια επαναφοράς των ακρωτηριασμών των κυνηγόσκυλων που είχαν απαγορευτεί από το 1992!!!
Μετά από την καθολική κατακραυγή, σύσσωμης της φιλοζωικής κοινότητας, πολλών φορέων και ελαχίστων βουλευτών , απέτυχε η επαναφορά των παραστάσεων με ζώα (εισάγεται όμως ήδη εμμέσως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ) και αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη καθώς και η προσπάθεια βουλευτών όλων των αποχρώσεων επαναφοράς του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων για δήθεν λόγους ευζωίας .
  

 Με τις τροποποιήσεις αυτές ψηφίστηκαν αλλαγές του 4039/12 αρκετά σημαντικές , πολλές εκ των οποίων είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της δράσης και πίεσης της Ομοσπονδίας μας και που είναι οι εξής :

 1) Οι ποινές για την παθητική κακοποίηση, να είναι ίδιες με την ενεργητική , ήτοι εξομοίωση των ποινών του 1197/81 με τον 4039/12

2) Η ποινικοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης 2017/92
3) Η αλλαγή της αντιμετώπισης των «επιθετικών» ζώων και να μην γίνεται ευθανασία τους .
4) Η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση και των τσοπανόσκυλων που είχαν εξαιρεθεί στον 4039.
5) Η κατάργηση των αναχρονιστικών απόψεων για την νόσο λεϊσμανίαση και η υποχρέωση των Δήμων για ανάληψη των εξόδων θεραπείας.
6) Η απόσυρση της πενταετούς περιόδου χάριτος αναπαραγωγής των ακρωτηριασμένων σκύλων και η απαγόρευση να έχει άμεση ισχύ.
7) Η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών σε υπαίθριους χώρους (είχαμε ζητήσει σαν Ομοσπονδία όλων των ζώων ) .
8) Η αντικατάσταση του κυνηγού στην πενταμελή επιτροπή από εκπαιδευτή σκύλων.
9) Την κατάργηση της γραφειοκρατικής πρότασης για έλεγχο των διαβατηρίων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Και τέλος
10) Να απαιτείται άδεια εκτροφής από τον πρώτο θηλυκό σκύλο για όλους όσους πωλούν κουτάβια, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες εκτροφείς. Για την έκδοση της άδειας θα απαιτούνται προϋποθέσεις υγείας, τήρηση μητρώων κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να υπάρχει έλεγχος στο που καταλήγουν τα κουτάβια/γατάκια των εκτροφέων και στο να μην γεννιούνται άρρωστα ζώα που εύκολα θα κατέληγαν στο δρόμο..

 Δυστυχώς όμως η μεγάλη δεξαμενή παραγωγής νέων αδέσποτων από τις πολλές χιλιάδες γέννες των απλών ιδιοκτητών, μένει ανεξέλεγκτη, αφού αυτοί δεν προβλέπεται να έχουν κανενός είδους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε και πάλι τι απέγιναν τελικά τα κουτάβια/γατάκια που παρήγαγαν και πόσα από αυτά κατέληξαν πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων, στα χωράφια, στους δρόμους κλπ

Μας είναι εντελώς ακατανόητο, το γιατί δεν έγινε αποδεκτή η τόσο απλή, ανέξοδη και εύκολη πρότασή μας, του να υποχρεούνται να καταθέτουν στον οικείο Δήμο τους, ένα υπογραμμένο έντυπο με τα στοιχεία τους, τα στοιχεία του ζώου και τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη του ζώου ώστε να μην υπάρχουν καθόλου ανεξέλεγκτες γεννήσεις και να υπάρξει ιχνηλασιμότητα των ζώων κι έτσι η Πολιτεία να γνωρίζει κάθε ζώο από που προέρχεται και που καταλήγει…

Και προφανώς συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τον αγώνα μας ενάντια στις ανεξέλεγκτες γέννες, για να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του καθώς και τον αγώνα μας ενάντια στα σκυλιά-σκιάχτρα, τα “βαρελόσκυλα” που υπόκεινται σε μόνιμη αλυσόδεση-ισόβια κακοποίηση και δυσφημίζουν στο έπακρο τη χώρα μας ,την κατάργηση της πώλησης ζώων στα pet shops και μια σειρά άλλες προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές.

 Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα μας γιατί βγαίνει μέσα από την ψυχή μας, από την βαθειά αγάπη μας για τα ζώα στα οποία εμείς οι φιλόζωοι, δίνουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε από το υστέρημά μας αλλά και όλον τον ελεύθερο χρόνο μας.
 Κυριολεκτικά, πολλοί από εμάς έχουμε δώσει ολόκληρη τη ζωή μας.
 Οι νίκες μας αυτές, μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More