Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Νέα Ζηλανδία: Αγώνας δρόμου για τη διάσωση 200 φαλαινών πιλότων

Photo credit: Bare Kiwi
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ μέσω Project Jonah (New Zealand)
64 φάλαινες πιλότοι οδηγήθηκαν κατά την παλίρροια προς την ανοικτή θάλασσα. Στις 7.30μμ (ώρα Ν. Ζηλανδίας) κολυμπούσαν σε βαθιά νερά 4 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή!
500 άνθρωποι βοήθησαν σε αυτή τη διάσωση. Η ομάδα Project Jonah θα παραμείνει στην περιοχή για να ελέγχει την ακτή.
************************************************************************************************************************
Τεράστια επιχείρηση διάσωσης, κόντρα στο χρόνο, βρίσκεται σε εξέλιξη για τις 100 φάλαινες πιλότους που έχουν επιζήσει από τις σχεδόν 200 που εξόκειλαν στην ακτή Farewell Spit, στο South Island της Νέας Ζηλανδίας

Μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας Project Jonah (New Zealand), υπάλληλοι της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και εθελοντές, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπαθειες για να κρατήσουν ζωντανά τα εναπομέιναντα 90 κητώδη που έχουν παγιδευτεί στα ρηχά νερα καθως και για να τα οδηγήσουν με την βοήθεια της παλίρροιας πίσω στην ανοιχτή θάλασσα.

Photo credit: Bare Kiwi
Ήδη, παρά τις προσπάθειες των διασωστών, τουλάχιστον 100 φάλαινες πιλοτοι από το κοπάδι των περίπου 200 έχουν πεθάνει. Οι διασώστες είχαν καταφέρει να οδηγήσουν πολλά απο τα θηλαστικά στα βαθία νερά αλλά αυτά επέστρεψαν στην ακτή.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να σωθούν με την επόμενη παλίρροια. Εάν αυτό αποτύχει θα πρέπει να τους γίνει ευθανασία. Οι διασώστες προσπαθούν τώρα να τα βοηθήσουν όσο μπορούν ώστε να μην υποφέρουν ρίχνοντας τους συνεχώς νερό. Τα κήτωδη που πέθαναν πιστεύεται πως υπέφεραν πολύ σωματικά και συναισθηματικά.

Project Jonah New Zealand
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε έκταση εγκλωβισμό κητωδών σε ακτή τα τελευταία 15 χρόνια στη Νέα Ζηλανδία. 

Η ακτή Farewell Spit, στα βορειοδυτικά του South Island, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στον κόσμο για τις φάλαινες πιλότους καθώς σε αυτήν είναι συχνό φαινόμενο μεγάλα κοπάδια να χάνουν τον προσανατολισμό τους κολυμπώντας με κατεύθυνση προς την ξηρά όπου και αυτο-παγιδεύονται. 
Την τελευταία δεκαετία έχουν συμβεί 8 περιστατικά, μικρότερης έκτασης, με 2 από αυτά να τα χωρίζει διάστημα μόλις μιας βδομάδας τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. 


Οι φάλαινες πιλότοι φτάνουν μέχρι και τα έξι μέτρα (20 πόδια), και είναι τα πιο κοινά είδη φάλαινας στα νερά της Νέας Ζηλανδίας.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποσαφηνίσουν με ακρίβεια το λόγο μου μεγάλα κοπάδια υγειών κητωδών φτάνουν τόσο κοντά στην ξηρά με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται. 
Κάποιοι εικάζουν ότι αυτό συμβαίνει στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν άρρωστα ή αποπροσανατολισμένα μέλη της οικογένειας/κοπαδιού.
Άλλοι πιστεύουν ότι η τοπογραφία ορισμένων περιοχών, όπως αυτή του Farewell Spit, αποσυντονίζει με κάποιο τρόπο το σύστημα πλοήγησης "σόναρ" των φαλαινών, με αποτέλεσμα να ωθούνται να κολυμπήσουν προς την ακτή.


World News Videos | ABC World News

Οι φάλαινες πιλότοι όταν ξεβραζονται στην ξηρά είναι ευπαθείς στην αφυδάτωση και το ηλιακό έγκαυμα και οι διασώστες πρέπει το ταχύτερο δυνατό να χρησιμοποιήσουν την παλίρροια ώστε να μετακινήσουν το τεράστιο βάρος τους πίσω στα βαθύτερα νερά.

Είναι συχνό το φαινόμενο μετά από κάθε προσπάθεια να τις απομακρύνουν να γυρνούν πίσω στην παραλία με μόνη λύση τότε να υποβληθούν σε ευθανασία ώστε να μην υποφέρουν πλέον.Πηγή πληροφοριών:
-Project Jonah New Zealand
-bbc.com
-telegraph.co.uk
-abcnews
-gr.euronews.com


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More