Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Ρέθυμνο: Ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου.


Γεγονός αποτελεί, μετά από πολυετή προσπάθεια του Δήμου Ρεθύμνου και των Φιλοζωικών Σωματείων της πόλης, η έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου, στο Ζουρίδι, της Τοπικής Κοινότητας Νικηφόρου Φωκά. 

Το Δημοτικό Κτηνιατρείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Τοπικής Κοινότητας, το οποίο έχει αποκατασταθεί και μετατραπεί σε χώρο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει. 
Λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη της κτηνιάτρου Αντωνίας Χατζηδιάκου και με την εθελοντική συμμετοχή ομάδας Γερμανών κτηνιάτρων, με τους οποίους ο Δήμος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας. 
Στα πλαίσια της λειτουργίας του θα πραγματοποιούνται στειρώσεις αδέσποτων ζώων (σκυλιών και γατιών). 

Η πρόσβαση στο Δημοτικό Κτηνιατρείο θα γίνεται είτε μέσω του Φιλοζωικού Συλλόγου Ρεθύμνου και του Φιλοζωικού Σωματείου «Νοιάζομαι», είτε μεμονωμένα από ιδιώτες, αρκεί σε αυτήν την περίπτωση να προσκομίζεται βιβλιάριο υγείας του ζώου με σφραγίδα ιδιώτη κτηνιάτρου που θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για αδέσποτο σκυλί και έχει τοποθετηθεί μικροτσίπ, έχει γίνει αντιλυσσικό εμβόλιο και έχει πραγματοποιηθεί και τεστ Καλαζάρ.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο Ρεθύμνου ο αντιδήμαρχος Συντονισμού και δημοτικού έργου και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του προγράμματος αδέσποτων ζώων, Βασίλης Θεοδωράκης, με τον πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου «Νοιάζομαι», Γιώργο Αστρινό και την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Νέλλη Ζησιμοπούλου, παρουσιάστηκαν αναλυτικά το πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου, οι στόχοι του καθώς και το έργο που μέχρι στιγμής έχει παραχθεί στην έως τώρα λειτουργία του. Δόθηκαν επίσης πληροφορίες για περαιτέρω πρωτοβουλίες δράσεων που έχει αναλάβει ο Δήμος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας λίστας καταγραφής όλων των δεσποζόμενων ζώων (σκυλιών και γατιών), στην οποία ο κάθε δημότης της πόλης θα πρέπει να δηλώσει, βάσει του νόμου 4039/12 και Ν. 4235/14, τα στοιχεία του, καθώς και τον αριθμό μικροτσίπ του κατοικίδιου του.

Η λειτουργία του κτηνιατρείου θα γίνεται προγραμματισμένα κάποιες συγκεκριμένες μέρες κάθε μήνα, και θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Αυτό το μήνα θα λειτουργήσει από τις 9-13 και τον επόμενο από τις 6-10 του Ιουνίου

Οι ιδιώτες μπορούν να απευθύνονται στο κτηνιατρείο μονάχα για τα αδέσποτα που βρίσκουν στο δρόμο, ενώ αναφέρθηκε και στην ειδική διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί στον Δήμο, σύμφωνα με την οποία, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτες κτηνιάτρους για την ιατρική φροντίδα των αδέσποτων και την εισαγωγή σε αυτά μικροτσίπ, προκειμένου ακολούθως να μπορέσουν να τα υιοθετήσουν. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αντιδήμαρχος Συντονισμού του δημοτικού έργου και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του προγράμματος αδέσποτων ζώων, στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Δήμο για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, σχετικά με την υποχρεωτική τοποθέτηση μικροτσίπ στα ζώα. Αυτό θα διευκολύνει τη δημιουργία σαφούς εικόνας για τον αριθμό τους και κατ' επέκταση θα συντελέσει στην καταπολέμηση της εγκατάλειψης ζώων. Το μικροτσίπ αυτό θα επιτρέψει την άμεση συσχέτιση ιδιοκτήτη και κατοικίδιου. Εξού και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο Δήμος ζήτησε την συμβολή αστυνομίας και λιμενικού για τη διενέργεια ελέγχων, προκείμενου να διαπιστωθεί αν οι Ρεθεμνιώτες συμμορφώνονται με την υπάρχουσα νομοθεσία. «Προσπαθούμε να κάνουμε μια λίστα με όσα ζώα έχουν οι δημότες. Όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βάλουν μικροτσίπ στα ζώα τους, διαφορετικά βάσει νόμου μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις. Σε αυτό το σημείο έχει κληθεί να βοηθήσει η αστυνομία και το λιμενικό. Αν το ζώο έχει μικροτσίπ, πολύ δύσκολα θα γίνει και αδέσποτο. Έχουμε συνεργασία με το Λιμενικό και την Αστυνομία οι οποίοι θα πραγματοποιούν ελέγχους για τα ζώα σχετικά με το να φέρουν ή όχι το μικροτσίπ, με το οποίο επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα τα δεσποζόμενα ζώα. 
Σκοπός να αποφεύγεται το φαινόμενο της εγκατάλειψής τους. Το Λιμενικό έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους στους δρόμους και τις παραλίες της πόλης. Διαπιστώνεται ότι οι συμπολίτες με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και φροντίδα επιμελούνται τα ζώα τους και από τα μέχρι τώρα στοιχεία των έλεγχων τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», ανέφερε.


«Φιλοζωικό σωματείο πρέπει να γίνει όλη η πόλη»  
Η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το θέμα των ζώων, αλλά και η καλλιέργεια φιλοζωικών αισθημάτων από μικρή ηλικία, θεωρεί σύμφωνα με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Νοιάζομαι», Γιωργός Αστρινός, ότι μπορεί να είναι η λύση της καταπολέμησης του φαινομένου των αδέσποτων.

«Εμείς με μεγάλη μας χαρά χαιρετίζουμε αυτή τη δράση του Δήμου και τη λειτουργία του κτηνιατρείου, η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ σε βάθος χρόνου να ανακοπεί το μεγάλο κύμα αναπαραγωγής αδέσποτων. Βεβαίως αν και είναι σημαντική αυτή η δράση δεν είναι αρκετή. Για τον λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί και μια σειρά άλλων δράσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν. Έχουμε ακόμα ένα μακρύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να χτίσουμε μια γενικότερη φιλοζωική συνείδηση και να περάσουμε στον κόσμο ότι φιλοζωικό σωματείο πρέπει να γίνει όλη η πόλη. Εμείς σαν σωματείο έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό επισκέψεις σε σχολεία, προκειμένου αυτή η συνείδηση να χτιστεί από μικρές ηλικίες. Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου και σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε», επεσήμανε ο κ. Αστρινός.
Παράλληλα, προέτρεψε τους δημότες να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια με όποιο τρόπο μπορούν. «Περνάμε δύσκολες εποχές και εμείς σαν σωματεία και ο Δήμος, δεν έχουμε απεριόριστα κονδύλια άρα αυτή την προσπάθεια πρέπει να την αγκαλιάσουμε και να επωμιστεί ο καθένας από τη μεριά του το μερίδιο που του αναλογεί. Προτρέπω όλους τους συμπολίτες να βοηθήσουν είτε με φιλοξενίες -προσωρινές ή μόνιμες - είτε με υιοθεσίες σκοπεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ζώων, αλλά και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόσο ο κ. Θεοδωράκης, όσο και ο κ. Αστρινός, τόνισαν ότι στο άμεσο μέλλον θα ανακοινωθούν και άλλες δράσεις για τα αδέσποτα ζώα.

Παράκληση του Δήμου και των Σωματείων είναι επειδή όλο το έργο εξελίσσεται και υποστηρίζεται σε εθελοντική βάση από ευαισθητοποιημένους δημότες, όποιος με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων ζώων στην πόλη, να επικοινωνήσει στα παρακάτω τηλέφωνα:

Δήμος Ρεθύμνης: 28310 57940 (Δευτέρα -Παρασκευή από 9.00 π.μ. - 13.00 μ.μ.)
Φιλοζωικός Σύλλογος Ρεθύμνου: 6975 720313 (το τηλέφωνο θα λειτουργεί μία εβδομάδα πριν τη λειτουργία του Κτηνιατρείου 12.00 -14.00, καθημερινά).
Φιλοζωικό Σωματείο «Νοιάζομαι»: 6978-283741 (Δευτέρα- Παρασκευή, από 12:00 έως 14:00.).

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More